Koop Tickets
Extreem versnellen via teaming - Rini van Solingen - Teaming Festival

Teaming Festival: “Extreem versnellen voor teams: kijk naar de teams in de Formule 1 en bij Tesla!”

Event: Teaming Festival (19 juni 2023) | Een unieke kans om zelf samen te werken met Rini van Solingen!

Rini van Solingen verzorgt een bijzondere sessie tijdens het Teaming Festival: Teaming-Meesterproef ‘Extreme versnelling: pop-up teams on steroids’. De energieke auteur (onlangs verscheen zijn nieuwe boek ‘Agile Portfoliomanagement De brug naar strategische wendbaarheid’) en deeltijdhoogleraar vertelt ons waarom hij zo uitkijkt naar 19 juni. 

Door Karin de Zwaan

Wat spreekt je zo aan in het Teaming Festival?

Rini: “Dat er een evenement is dat puur en alleen draait om teams. Want teams worden meer en meer belangrijk in alle organisaties. Complexiteit en veranderlijkheid nemen steeds meer en sneller toe.”

“Een evenement dat puur en alleen draait om teams!”

“En de enige oplossing om die dynamiek aan te kunnen waarvan we weten dat die werkt, is: zelforganiserende multidisciplinaire teams. Teams met alle competenties in het team om ideeën autonoom om te zetten in resultaten.

Maar hoe we een groep mensen tot een goed werkend team maken blijft een mysterie. Dus hoe meer we organisaties bouwen op teams, hoe belangrijker het is dat we heel goed gaan worden in teaming!

Wat ga jij op 19 juni zelf doen?

“We gaan aan de slag met snelheid. Zowel wat we kunnen leren over versnelling als team als versnelling in het leveren van resultaten. Om inspiratie te halen kijk ik altijd het liefst naar de absolute top om te leren hoe zij het doen en om te kijken welke zaken je kunt ‘lenen’ voor je eigen omgeving. In de sessie die ik verzorg, een teaming-meesterproef, kijken we naar de Formule 1 èn naar Tesla. Wat kunnen we van hen leren en hoe kunnen we dat snel omzetten naar onze eigen omgeving?

Waar kijk je het meeste naar uit die dag?

“Naar de hele dag eigenlijk! De sfeer op een dergelijk festival, de energie, alle bezoekers, sprekers en dus vooral het van en met elkaar leren en ontdekken. En uiteraard kijk ik uit naar een beetje mooi weer. Een festival met zon is altijd veel leuker dan eentje met plensbuien…..” 

“Het is belangrijk dat we heel goed worden in teaming!”

Wat leren de deelnemers aan jouw Teaming-Meesterproef ‘Extreme versnelling: pop-up teams on steroids’?

“Deelnemers aan deze meesterproef krijgen allereerst inzicht hoe Formule 1-teams zorgen voor versnelling en hoe binnen Tesla pop-up teams gebruikt worden om heel snel te schakelen. Daarna gaat elk team aan de slag om dit uit te werken voor de eigen praktijk. En daar help ik hen graag bij want ik leer door te doen.”

Kun je een (recente) ervaring van jezelf met teaming  delen?

“Hoe meer ik me bewust ben van het verschijnsel ‘teaming’ hoe meer me opvalt hoe lastig het is om snel aan de slag te gaan. Wij volwassenen hebben blijkbaar tijd nodig om eerst wat te snuffelen, te praten over het hoe, wat en waarom, te bepalen wie de baas is, een plan van aanpak te maken, etc. etc.

Nu me dat zo opvalt merk ik dat je dat eigenlijk allemaal kunt overslaan door gewoon te gaan beginnen. Praten, snuffelen en plannen maken gaat namelijk veel sneller als je bezig bent. De beste interventie die ik daarom toepassen is te gaan staan, direct te beginnen, en tegen iedereen te zeggen: ‘Kom, laten we maar gewoon beginnen. We overleggen wel tijdens het doen!’. En dat werkt supergoed….” 

Over Rini van Solingen

Rini van Solingen is spreker en auteur over snelheid en wendbaarheid. Hij is deeltijdhoogleraar aan de TU-Delft en CTO bij Prowareness. Zijn meest bekende boeken zijn: AGILE, De Kracht van Scrum, De Bijenherder, Scrum voor Managers, Toolkit voor AC’s en SM’s, en Formule X. Voor meer informatie over Rini en zijn boeken kijk je door hier te klikken. Op zijn website – www.rinivansolingen.nl – vind je een groot aantal video’s, boeken en artikelen om te bekijken of te downloaden. 

Over het Teaming Festival

De naam zegt het al: het Teaming Festival is een dag waarin jij en je team centraal staan.

  • Samen met je team volg je de in de ochtend de plenaire gedeeltes.
  • In de break-out sessies neem je in je eigen ruimte je eigen team onder de loep. Door middel van een heuse Team APK.
  • Daarnaast kun je ‘s middags via een speciale route een keur aan workshops bezoeken.
  • Of je kunt desgewenst met anderen die even enthousiast zijn als jij meedoen aan een challenge: een ware meesterproef op het gebied van Teaming (wees niet bang er is voor professionele begeleiding gezorgd).
  • Voor meer informatie (programmering, sprekers, begeleiders) en kaartverkoop, kijk je hier.

Wie staan er op het podium of begeleiden je bij de workshops?

Op 19 juni kun je naast Rini van Solingen ook aan de slag met Caroline Koetsenruijter, Patrick van der Pijl, Ramon Vullings, Saskia Schepers, Patrick Davidson, Joris Merks-Benjamin, Hans van der Loo, Agnes van der Sluijs, Annemarie Bleeker, Annet de Lange, Henriëtte Wijnen, Frank Brilman, Folkert Hersman, Fabiënne Smedinga, Joery de Haas, Jef van den Hout, Hubèrt de Groot, Niels De Winter, Willy Wijnands, Marc Heleven, Laura Jansen, Rob de Haas en nog veel meer teaming-specialisten!

Voordat we het vergeten: je gaat niet met lege handen naar huis.

  • Aan de hand van het Teamcanvas bepaal je concrete acties om vanaf morgen als team mee aan de slag te gaan.
  • Om tenslotte na een spetterende eindverrassing met een hoofd vol ervaringen en ideeën weer huiswaarts te keren.
  • In je goodie bag tref je bovendien het nieuwe standaardwerk over Teaming èn de bijbehorende Online Masterclass Teaming van Hans van der Loo en Patrick Davidson.
  • Voor meer informatie (programmering, sprekers, begeleiders) en kaartverkoop, kijk je hier.
19 juni 2023 Teaming Festival
19 juni 2023 Teaming Festival